Når vinteren er ovre, er det tid til gennemgå dit hus – og særligt sommerhuset du måske ikke har benyttet vinteren over – for skader.
Udvendigt tjek
- Fjern blade og grene, der er faldet ned på taget, og som kan lande i tagrenderne og dermed fylde dem op. Det kan nemlig give vandskader.
- Er taget lavet af f.eks. pap, strå eller græstørv uden undertag, kan selv den mindste utæthed føre til en stor fugtskade. Tjek derfor om taget og samlinger ligger rigtigt. Husk også at tjekke for løsrevne eller tagsten.
- Hvis muligt er det en fordel at tjekke taget indefra, hvor fugt let kan afsløres. Har dele løsnet sig eller mangler, skal du afdække taget for at undgå følgeskader, mens du venter på at reparere skaderne.
- Er dit hus af træ, kan der over en fugtig vinter være opstået rådskade. Det gælder særligt de nederste dele af dør- og vinduesrammer. Er en bygningsdel rådden, bør du snarest muligt få den skiftet. Husk at træbehandle hyppigt for at forebygge flere eller nye skader.
- Tjek soklen for revner eller skader. Opdager du en revne, skal du kontrollere soklen for fugt. Sørg for at holde friskluftsriste fri for beplantning og andet, der kan blokere for ventilationen under huset. Ellers kan der lettere opstå fugtskader.
Indvendigt tjek – særligt i sommerhuset
- Tjek, at der ikke er fugt eller skader fra skadedyr på elinstallationerne og test dit HFI/HPFI-relæ for at sikre, at det slår fra. Hvis det ikke er tilfældet, kan du risikere, at der opstår brand i tilfælde af overbelastning eller kortslutning.
- Tjek vandrør for frostsprængninger. Du kan se på den synlige del af rør, om der er tegn på skade. Husk at gøre det inden, du tænder for vandet. Er der ikke tegn til skader, kan du slukke for vandet og se, om vandmåleren kører, uden du har f.eks. en vandhane tændt. Er det tilfældet, kan der være en skjult lækage, og du bør kontakte en VVS’er. Du kan også anmelde skaden til os.
- Tjek badeværelsesfliser og -overflader for tegn på fugt. Misfarvninger kan være tegn på en fugtskade eller bare mangelfuld ventilation. Hvis du har træbeklædte flader – f.eks. trægulv – kan du se, om der er buler eller skævheder. Det kan også være tegn på fugtskade.
Tjek for skadedyr – særligt i sommerhuset
- Dyr som mus og mår søger ly i bygninger om vinteren og kan forvolde store skader. Mus kan gnave i ledninger, der kan forvolde kortslutninger og i værste fald brand. Se efter gnavemærker og ekskrementer over alt. Du kan også tjekke tag-/loftrummet for at se, om isoleringen er rodet. Det kan være tegn på, at du har en mår boende.
Vidste du, at du kan få en gratis mårfælde og andre fordele, hvis du tegner udvidet bygningsskade på din husforsikring?
Er du allerede kunde hjælper vi gerne med at tjekke op på om du er dækket. Overvejer du at blive kunde, så kontakt os og hør nærmere.
Anmeld skader efter vinteren
Hjælpen er nær
Har du brug for hjælp?
Ring til os på telefon 55 55 88 88.